Tonbrott

Tobias Kleväng, manusförfattare

bakom orden

DSC00537

Historier kan man hitta överallt. I det lilla såväl som i det stora. Alan Ball fick sin inspiration att skriva American beauty från en kringflygande plastkasse. En idé är aldrig för dum eller trivial för att utvecklas. Sedan tycker jag att man ska försöka skriva i så många olika genrer som möjligt för att bredda sitt skrivande. Det finns alltid element i en genre som kan användas i en annan.  Jag har döpt den här bloggen till Tonbrott något jag ständigt fick höra av min manuslärare på IHTV. Att mina manus var lite ”all over the place” som han sa. Men jag tycker ändå att man inte ska vara rädd för att blanda genrer vilt, det skapar en oförutsägbarhet som behövs i svensk film.

Jag började skriva filmmanus i mitten av 90-talet. Till skillnad från många andra manusförfattare har jag aldrig skrivit noveller eller liknande. Anledningen till att jag började att skriva manus till film var helt enkelt för att jag älskade och älskar film i alla dess former och att jag hade en massa historier jag ville berätta. Sedan föredrar jag manusets stilrena och sparsmakade natur framför romanens ofta introverta samtal. Att kunna beskriva en karaktär med ett ord eller en enda mening. Ett manus kan inte bara vara en litterär upplevelse utan även en visuell. Där har svenska manus mycket att lära av amerikanska manus.

En av mina stora inspiratörer är Woody Allen som fick mig att gapflabba när jag såg Annie Hall för första gången. Men den största inspirationen är trots allt mina egna upplevelser och framförallt de misstag man gjort i livet. Var aldrig rädd för att göra bort dig!

Annonser

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: